Η λίστα ιστολογίων μου

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Μοντενέγκροι και Κοτντιβοριώτες

Συμφωνώ ότι οι εθνικοί σπορκάστερς έχουν δώσει κατά καιρούς απίστευτα μαργαριτάρια (ενδεικτικά σημειώνω τα "Ζινεντίν Ζινεντάν" του μεγάλου Μανόλο και "ο Τζόρτζεβιτς είναι ο καλύτερος παίχτης της Βουλγαρίας" από το ματς Αργεντινή-Σερβία στο τελευταίο Μουντιάλ). Αλλά όπως το να προσάπτουμε στην Άντζελα μεταξύ των τόσων που έχει πετάξει, το σωστό "κανείς δεν είναι άσφαλτος", έτσι το να κατηγορούμε τον σπίκερ για το "ο Μοντενέγκρος επιθετικός" είναι τουλάχιστον άστοχο. Γιατί δηλαδή να είναι σωστό το "ο Μαυροβούνιος"; Επειδή έτσι συνηθίσαμε; Γιατί λέμε "ο Ιβοριανός επιθετικός", ενώ τη χώρα τη λέμε "Ακτή Ελεφαντοστού"; Ειδικά δε για την τελευταία, πιστεύω ότι πριν τις πρόσφατες επιτυχίες της εθνικής ποδοσφαίρου δεν πρέπει να είχε ασχοληθεί κανείς για το πως θα ονομάζουμε τους κατοίκους της. Και αφού δε μας ταίριασε το "Ακτελεφαντοστιανός" εφηύραμε το "Ιβοριανός". Γιατί; Η κανονική ονομασία της χώρας είναι "Κοτ ντ'ιβόρ". Οπότε οι κάτοικοι πρέπει να λέγονται "Κοτντιβοριώτες".
(Ρίχτε και ένα διπλό στην ομάδα του Αγγέλου σήμερα - όχι του Χαριστέα, του Αναστασιάδη).

4 σχόλια:

gatti είπε...

ΣΩΣΤΟΣ ο παίκτουρ!

Γιατί πρέπει να τα λέμε έτσι και όχι αλλιώς; Αμ, προσπαθεί αυτός ο φουκαράς ο Σπυρόπουλος να μας μάθει την σωστή προφορά, αλλά πού εμείς! Ανεπίδεκτοι μαθήσεως!

Και γιατί να λέμε Ιβοριανός και όχι Αϊβοριανός;

Βρε όπως θέλουμε θα τους λέμε! Δικαίωμά μας!

Καλησπέρα! :))

eforas είπε...

Καλώς την!

Μωρέ εννοείται ότι τους λέμε όπως θέλουμε. Αυτό φαίνεται εξάλλου. Για πες μου τώρα, πώς πρέπει να λέμε τους βόρειους γείτονές μας; Αυτούς ντε, από τη χώρα δίχως όνομα. Εμείς τους λέμε Σκοπιανούς, αλλά δεν έπρεπε να τους λέμε Πουγουδουμιανούς ή έστω Φιρομιανούς; (αν και η σωστή προφορά του FYROM πιστεύω ότι είναι Φάιρομ, οπότε να τους λέμε Φαϊρομιανούς;)

(Δεν πιστεύω να παίξεις 1Χ την Κύπρο!)

Να'σαι καλά!

gatti είπε...

Kαλημέρα. Νομίζω ότι η ονομασία θα πρέπει να έχει σίγουρα έναν προσδιορισμό. Δεν ξέρω όμως αν είναι σωστό αυτός να είναι γεωγραφικός. Θέλω να πω, ναι, το ότι (θα) υπάρχει Βόρεια Μακεδονία, προϋποθέτει αυτόματα ότι υπάρχει και Νότια, αλλά έχουμε δει τι προβλήματα υπάρχουν όπου ευδοκιμούν Βόρειες και Νότιες χώρες.

Ισως καλύτερος θα ήταν ένας φυλετικός προσδιορισμός. Σλαβομακεδονία. Αυτοί είναι Σλάβοι, εμείς όχι, άρα; Θα ήταν καλύτερο ενδεχομένως...

Ετσι κι αλλιώς όμως τσάμπα το κουράζουμε. Στη συνείδηση όλου του κόσμου, στους χάρτες, στις συναλλαγές θεωρούνται Μακεδόνες. Και εμείς βάζουμε το κεφάλι στην άμμο και στρουθοκαμηλίζουμε...

ΥΓ. Εμένα πάντως μου αρέσει το Σκόπια. Μου θυμίζει κι ένα τραγούδι της Ραφαέλα Καρρά (stone age για σένα): Skopia Skopia MH Sko...

eforas είπε...

Δε νομίζω ότι η Ελλάδα στρουθοκαμηλίζει, απλώς έχει περιέλθει σε αδιέξοδο. Ξέρει ότι όλος ο κόσμος αποκαλεί ανεπίσημα αυτή τη χώρα με το απαγορευμένο όνομα, αλλά επίσημα δεν μπορεί να το αποδεχτεί. Μπρος γκρεμός και πίσω μεγαλύτερος γκρεμός!

Να'σαι καλά!